Blog

nl

Duurzame producten bij Kweek Design

Recycling en upcycling zijn termen die de hele tijd langskomen, als je praat met Laura Baar, eigenaar van Kweek Design. De duurzame producten die Kweek Design verkoopt in haar winkel in de kas van de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem hebben allemaal een verhaal. En Laura is een gepassioneerd verteller.

Wij moeten erover nadenken

Wij moeten erover nadenken, elke generatie moet erover nadenken. Je hoort het vaker. Onze generatie heeft de aarde “te leen” en we geven hem door aan de volgende generatie, onze kinderen, die hem ook weer “te leen” krijgen. Tijdens onze tijd op aarde moeten we zo goed mogelijk zorgen voor het geleende, de aarde. Doen we dat genoeg? Denken we wel genoeg na over onze keuzes?

Als je met Laura praat over haar producten krijg je langzaam het besef, dat je er te weinig over nadenkt. Zij maakt wel duidelijke keuzes over wat ze wil verkopen in haar winkel. En ze wil ook heel graag het verhaal achter die keuzes vertellen. Door wie wordt het gemaakt? Waarvan wordt het gemaakt? Hoeveel afval blijft er dan nog over? Wat wordt daarmee gedaan?

Duurzame producten als keuze

De producten in haar winkel worden gemaakt door locale ambachtslieden. Zo zorgt ze ervoor, dat haar producten per fiets kunnen worden aangeleverd. Ook handig voor jou, als klant, want de meeste producten kunnen gewoon in je (fiets)tas meegenomen worden.

De materialen waarvan de producten zijn gemaakt zijn zeer verschillend. Zo gebruikt bijvoorbeeld Cora Verhoog, één van de makers waar Kweek Design mee samenwerkt, slipklei uit keramiekafval. Van dat materiaal maakt ze prachtige kommetjes en schaaltjes, die ze naderhand glazuurt, zodat ze niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden.

Maar het verhaal achter de nylon tasjes, gemaakt van op straat gevonden paraplu’s, past ook helemaal in de reeks van duurzame producten waar Laura voor kiest. Jantje Feitsma verzamelt kapotte paraplu’s en maakt van het nylon handige boodschappentasjes. Ze zijn lekker licht, zien er leuk uit en er komen minder kapotte paraplu’s op de afvalberg. Van de uiteinden van de baleinen maakt ze kettingen en van de handvatten maakt iemand anders kapstokken. De baleinen tenslotte gaan naar een handelaar in oud-ijzer, die dit als grondstof gebruikt voor weer nieuwe ijzeren producten.

Kweek Design zit in de kas op het terrein van de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem. In diezelfde kas zit ook het Kweek Café. Als je eens in de buurt bent, kom eens kijken in die kas. Je raakt er door geïnspireerd. Want ook het Kweek Café draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, dat zie je vanzelf als je binnen komt. Het adres is: Kleverlaan 9. Gewoon de poort doorlopen, rechtdoor, tussen de 2 gebouwen doorlopen. Als je dan nog iets doorloopt, kom je bij de kas. Het is een heerlijke plek om even uit de luwte een lekkere cappuccino te drinken. Het is een ontmoetingsplek voor veel ouders met kinderen.

En daar kun je ook Laura Baar ontmoeten. Ze vertelt je graag en met enthousiasme over haar keuzes in duurzame producten. Misschien zorgt ze er wel voor dat je, net als ik nu doe, beter gaat nadenken over het (her)gebruik van grondstoffen! Zorg ik/jij wel genoeg voor de aarde?

Met dank aan All Kinds of Things blog voor dit artikel